Haftanın Kitapları: 16.04.2010

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Larry Gonick

Evrenin Çizgi Tarihi:

BIG BANG’den Büyük İskender’e

çev. Şirin Okyayuz Yener

Derin Kitap, 2010, büyük boy, 350 s.

NTV Yayınlarından çıkan “Çizgi Klasikler”in, belki de tahmin edilmeyen bir ilgiyle karşılandığı görülünce, birçok yayınevi haklı olarak, ‘edebiyat’ ve ‘edebiyat dışı’ klasiklerin çizgi roman ya da manga versiyonlarını yayımlamaya başladı. Zaman zaman yayımlananlarla ilgili keskin eleştiri yazıları da okuduk, ama sanırım bu işe en çok, bu yoğun ilgiden önce, hatta çizgi romaların çok da kolay bulunamadığı dönemlerden itibaren türü yakından takip edenler sevinmiştir. Çünkü bu ilgiyle birlikte, yayınevleri tür içerisinde farklı noktalara da uğramaya başladılar. Buna bir örnek olarak, geçtiğimiz günlerde Derin Kitap tarafından yayımlanan Evrenin Çizgi Tarihi isimli çalışmayı gösterebiliriz.

Amerikalı karikatürist, profesör ve matematikçi Larry Gonick’in yazıp çizdiği Evrenin Çizgi Tarihi’nde -adından da anlaşılacağı gibi- evrenin tarihi en baştan, büyük patlamadan başlayarak günümüze dek kronolojik olarak çizgilerle anlatılıyor. Larry Gonick, güneşin doğuşunu, evrimi, devirleri, ilk icatları, uygarlığın başlangıcını ve sonrasında ortaya çıkan medeniyetleri, gerçekten de eğlenceli bir dille aktarmış çizgilere. Çizgilerin yumuşaklığı, esprili bir dil kullanılmış olması ve bilgi verme amacının güdülmesi gibi nedenlerle, belki ilk bakışta Evrenin Çizgi Tarihi çocuklara hitap eden bir çalışma olarak değerlendirilebilir; ama burada, Erdil Yaşaroğlu’nun kitabın arka kapağına da taşınan bir sözünü hatırlatabiliriz: “Keşke çocuk olsam diyemiycem, çünkü bu kitap şimdi de çok eğlenceli.”

Larry Gonick’in “evrenin çizgi tarihi”ni başlangıcından günümüze dek aktardığını söyledik, ancak tümü yalnızca bu kitapta değil... Elimizdeki kitap Büyük İskender döneminde sona eriyor, çünkü Larry Gonick Evrenin Çizgi Tarihi’ni bir seri olarak yazıp çizmiş. Orijinalinde modern zamanlara kadar iki cilt daha var, sonrasında da modern dünya iki ayrı cilt olarak yayımlanmış. (Derin Kitap’ın seriye devam edeceği haberini de aldık.) 

Yayınevine de kısaca değinebiliriz, çünkü Evrenin Çizgi Tarihi aynı zamanda yayınevinin ilk kitabı. Derin Kitap, “Hobimiz işimiz olsun” düşüncesinden yola çıkılarak Nisan 2009’da kurulmuş bir yayınevi. Yayıneviyle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler internet sitesini ziyaret edebilirler: www.derinkitap.com.

Albert Uderzo

Asteriks: Gök Başımıza Yıkılacak!

çev. Olcay Kunal

Remzi Kitabevi, 2010, büyük boy, 48 s.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 33. albümle birlikte, Asteriks serisi Türkçede de -şimdilik- tamamlanmış oldu. Asteriks maceralarının çoğunluğu yakından tanıdığımız o küçük Galya köyünde geçmekle birlikte, anlatılanların zaman zaman köyün sınırlarını aşarak örneğin Mısır’a, İspanya’ya, İsviçre’ye, Büyük Britanya’ya sıçradığını da gördük. Gök Başımıza Yıkılacak! isimli albümün bize gösterdiklerinden biri de, Asteriks’e artık dünya sınırlarının da dar geldiği, çünkü dünya dışından gelen yaratıklarla karşılaşıyoruz bu albümde. Hatta dünya dışından gelen bu ziyaretçiler, Romalıları bile ikinci plana itmeyi başarıyor...

Özlem Kumrular

Sultan’ın Mutfağı

Doğan Kitap, 2010, 482 s.

Sultan’ın Mutfağı’nda, üretken bir yazar olarak nitelendirebileceğimiz Özlem Kumrular, kurguyu ve tarihi bir araya getiriyor. XVI. yüzyılın sonlarında geçen romanın merkezinde, sultanın mutfağında görevli dört başaşçı var; farklı yerlerden gelmiş, farklı dinlere, tanrılara inanan... Bu karakterler birer kurgu ama baharatların, sebzelerin, meyvelerin ve onların bileşiminden meydana gelen yemeklerin tasvirinden, zaman zaman sözlüğe bakmaya gerektirecek şekilde kullanılan dilden anlaşıldığı kadarıyla Sultan’ın Mutfağı, ayrıntılı bir çalışmanın, araştırmanın ürünü... Dolayısıyla, romandaki asıl karakterin “Osmanlı Saray Mutfağı”nın kendisi olduğunu, diğer bir deyişle Matbah-ı Âmire olduğunu söylenebilir.

Deniz Ayşe Yazıcıoğlu

Mutfak Tasarım Süreci

Literatür Yayınları, 2010, büyük boy, 221 s.

Matbah-ı Âmire’den günümüz mutfaklarına geçersek; halen Kadir Has Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarım Bölümünde öğretim üyeliği yapan Deniz Ayşe Yazıcıoğlu’nun kaleme aldığı Mutfak Tasarım Süreci, örneğine pek sık rastlamadığımız, hatta belki de alanında bir ilk kitap. Häfele ile Kesseböhmer firmalarının katkılarıyla yayımlanan kitabında Yazıcıoğlu, mutfak tasarım sürecindeki tüm bileşenleri üç aşama altında tanıtmaya, aktarmaya çalışıyor: analiz, karar ve planlama aşamaları. Kitabın da yine üç kitleye hitap ettiğini söyleyebiliriz: En başta, bu işle profesyonel olarak ilgilenen tasarımcılar ve iç mimarlar; diğer tarafta bu konuyla ilgili, bağlantılı akademik kariyer yapan, öğrenim gören öğrenciler ve elbette profesyonel ya da akademik olmasa da mutfak tasarımlarını, teknolojilerini, ekipmanlarını yakından takip edenler.